18 september, 2012

Plötslig tanke: Universum expanderar inåt?

En sak slog mig plötsligt. Gravitation och acceleration är ju ekvivalenta, det vill säga de ger samma effekt på sin omgivning.
Nu är det ju så att allting i universum tycks accelerera ifrån allt annat i universum, men vi vet inte hur detta kommer sig eftersom vi inte med säkerhet kan finna varken antigravitation eller mörk energi.
Men tänk om det är mycket lättare än så. Tänk om det istället är omvänt, att vi tycker det ser ut som att det är själva avståndet mellan galaxer mm ökar accelererande, men att det i själva verket är en effekt av gravitationen - himlakropparna "krymper" alltså, skulle man kunna säga.
Så istället för att själva rummet mellan himlakropparna utvidgar sig, så är det istället himlakropparnas radier som minskar.

Fast skulle detta göra någon skillnad? Gravitation och acceleration är ju ekvivalenta av en anledning, och himlakropparnas radie i förhållande till avstånden i universum blir ju desamma oavsett om det är de som krymper eller om det är rummet som utvidgar sig. Men jo, vi kanske slipper räkna med någon antigravitation eller mörk materia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar