Varför har vi antagit att det finns vissa "naturkonstanter", dvs värden på vissa parametrar i universum som alltid är desamma? Detsamma gäller "naturlagarna". Hur kan vi bara anta att de alltid varit desamma, och bilda våra kosmologiska teorier efter det? Tänk om fysikens lagar förändras över tiden, eller med universums egenskaper (i tiden eller i olika delar av det), och att även värdena på våra "konstanter" förändras. Tänk om gravitationskonstanten var annorlunda vid Big Bang, och att den egentligen beror på säg "masskoncentrationen" i universum (vilket hade inneburit att den var annorlunda nu).
Tankesättet bygger väl på postulatet att universum ser mer eller mindre likadant ut överallt, men det är väl inte heller säkert, särskilt inte om vi kollar bakåt i tiden.
Vi har utvecklat ett ramverk för universum som vi bara antagit är sant, för att det verkar vara så just nu. Men vi har levt under en så ofantligt liten del av universums historia, hur kan vi anta att det vi sett under vår tid är allmängiltigt och evigt? Beskrivningen av universums början, utveckling och slut kanske beskrivs av lagar som beror på vilket skede i utvecklingen vi är i, och det har vi inte haft tid att upptäcka än. Om man undersökte hur lagarna såg ut om man lät parametrar variera kanske man hade funnit helt nya samband.
/Ika