22 oktober, 2011

Quantum Levitation


Om ni skulle ha missat det.




Hyfsat coolt tycker jag.
Vad tror ni det har för potentiella tillämpningar?

/Ika

10 oktober, 2011

Uppföljning: Gravitation

Som uppföljning till mitt förrförra inlägg där jag ifrågasatte teorierna kring gravitation postar jag den här sidan som en god vän länkade mig. Den ger inte svar på min fråga, snarare konstaterar det jag skrev, men den ger ämnet ett nytt perspektiv.
Typ som att man både kan se ljus som vågor och partiklar, verkar man kunna se gravitation som både partikelförmedlad och som en effekt av krökt rumtid, men att man använder olika teorier beroende på vilken som passar sig för just den behandlade situationen.
Dock kvarstår frågan, vad är egentligen gravitation? (Vad är egentligen ljus?) Varför kan man se det som två helt olika grejor, varför går det inte att definiera eller på djupet och i grunden förklara?

/Ika

Nåt gammalt

En bild som rätt bra beskriver hur svarta och vita hål funkar. Inget jag inte redan tänkt eller hört talas om, men för er som inte hängt med mig från bloggens början eller helt enkelt inte har fattat vad jag snackat om är det en sjysst introduktion till astrofysikens intressantaste delar.



/Ika

Gravitation

Vad är egentligen gravitation? Forskarna antar ju som bekant att det är en kraft som liksom alla andra förmedlas av en kraftförmedlande partikel, som man kallar graviton, trots att man inte funnit någon sådan. Men är det inte snarare en effekt av krökt rumtid, som Einstein beskrev det? Då finns väl inte anledning att anta gravitoner? 
Vad beträffar kraftförmedlande partiklar får jag kolla upp det noggrannare. För om de frigörs från objektet som ger upphov till den kraftförmedlande partikeln så måste gravitoner vara masslösa, annars hade ju ett objekts massa minskat ju massivare det blivit (om de avgav partiklar med massa i förhållande till sin gravitation). Gravitation verkar dessutom på oändligt avstånd. Detta känns relativt orimligt att färdas för en partikel med massa. Och dessutom hade man nog upptäckt de redan om gravitoner hade massa.

Men vad gäller en samlad teori för all fysik, enligt Hawking fysikernas främsta mål just nu, en så kallad Quantum theory of Gravity, har det uppstått problem när man ska kombinera kvantmekanik med gravitation.
Man kan tycka att för att kunna förena dem måste man först bestämma sig för om gravitation är en kraft i klassisk mening, det vill säga om den förmedlas av en partikel, eller om det är så att alla krafter (den elektromagnetiska, den starka och den svaga kärnkraften och gravitationen) på något sätt kröker eller förändrar rumtiden.
Det som också skiljer gravitationen från de andra krafterna är att den enbart verkar attraherande, medan de andra även verkar repellerande.
Är gravitation en simpel kraft, eller är det någonting annat i förklädnad?

/Ika

En tanke... som kanske leder till fler... eller

Man har ju i många olika sorters försök påvisat att tankar och känslor kan påverka materia. Som ett exempel kan nämnas att vatten fryser i ordnade, ofta väldigt vackra strukturer om positiva tankar och känslor "skickas" till det och på omvänt vis bildar kaotiska iskristaller under inverkan av negativa tankar och känslor.
Senaste definitionen av liv är "ett system där universum går från oordning till ökad ordning" (till skillnad mot resten av universum som med tiden bara tycks öka sin entropi).
På något sätt kopplade jag ihop det här till den romantiskt förenklade och filosofiska hypotesen "liv är kärlek".
Jag har inte riktigt fått klarhet i det än. Vi får se om det leder någonvart.

/Ika

SuperNobelt!

Årets nobelpristagare i fysik, Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt och Adam G Riess, klurade ut att universum expanderar accelererande, detta genom att observera avlägsna supernovor.
Välförtjänt, tycker jag. Grattis till dom!

/Ika